Dopunska mineralna mješavina za sprečavanje i suzbijanje šepavosti kod goveda
Najveći gubitci u modernoj proizvodnji mlijeka, uz upale mliječne žlijezde, čine problemi vezani direktno ili posredno uz šepavost krava.
Šepavost je krajnji rezultat niza metaboličkih i uvjetovanih poremećaja koji dovode do znatnog pada mliječnosti i često značajnih troškova liječenja.
Predispozicije za nastajanje lakših ili težih stanja šepavosti čine u prvom redu:
- neadekvatni uvjeti držanja životinja (ležišta, tvrdi podovi, higijena prostora, vlaga, temperatura...)
- pogreške u hranidbi poput naglih i dugotrajnih koncentriranih, nedovoljno izbalansiranih obroka
Hranidbene pogreške rezultat su i nedostatne opskrbe važnim mikromineralima i vitaminima u obroku (u prvom redu cinkom i bakrom - u pravilnom omjeru, i vitaminom H - biotinom), ali i prekomjernim količinama pojedinih minerala poput kalcija i željeza. Vrlo važnu ulogu u lokalnoj obrani papaka i općoj otpornosti ima i dovoljna prisutnost antioksidanata u hrani.
Uz već spomenut nagli pad mliječnosti, javljaju se i brojne indirektne štete kao:
- kraći proizvodni vijek krave
- povećana sklonost ponovnom pojavljivanju istih problema koji dovode do šepavosti
- reprodukcijski problemi
- pad opće otpornosti organizma
Stoga su specifični dodaci poput Kuško-peda neophodni za sprječavanje stanja koja dovode do šepavosti i neželjenih posljedica kao i u terapijskim svrhama kako bi se što prije nastali problemi sanirali.